Tiroid Cerrahisi (Guatr)
GUATR (Tiroid bezi) CERRAHİSİ
Tiroid bezi, boynumuzun orta kısmında soluk borusunun her iki yanına doğru uzanan, vücudumuzun gram başına en çok kanlanan organıdır. Tiroid bezi vücutta bir çok organın çalışmasını düzenleyen metabolizmamızla ilgili tiroid hormonları salgılar. Tiroid büyümesine guatr denilmektedir. Tiroid bezinin az ya da çok çalıştığı durumların bazısında, ayrıca nodül ve kanser oluşumunda tiroid bezinin bir kısmı ya da tamamının ameliyatla çıkartılması gerekir.
Çoğu durumda, ameliyat öncesi tanı aşamasında nodüle iğne biyopsisi yapılmaktadır.
Tanı:
• Muayenede hekimin eline gelen büyüme ya da nodül olması
• Ultrasonografi ile nodül saptanması (ultrasonografik özellikler nodülün iyi ya da kötü huylu olabileceği yönünde bilgi verebilir)
• Sintigrafi
• Gerekli durumda iğne biyopsisi
Ameliyat:
Cerrahınız ameliyat kararı verdiyse, hastalığınızın durumuna göre bazen tiroid bezinin bir kısmı, bazen de tümünün çıkartılması gerekebilir. Bazı durumlarda ameliyat sırasında patolojik inceleme (frozen-donmuş kesit) yapılarak, ameliyat daha büyütülebilir, tiroidin tümü alınabileceği gibi, çevre lenf bezlerinin alınmasına da karar verilebilir. Boyunda lenf bezlerinin alınması tek ceya çift taraflı olabilir. Gerekli durumlarda yapılacaktır (ameliyat sırasında kötü huylu tümör çıkar ve/veya boyunda lenf nodu araştırılması veya çıkartılması gerekirse). Bazı durumlarda da, tiroidinizin bir bölümü alınır, ameliyattan sonra yapılan patolojik incelemede gerekli görülürse ikinci bir ameliyatla diğer yarısı da alınır.
AMELİYATIN TIBBİ GEREKÇESİ (ENDİKASYONU) :
• Cok nodüllü veya tek nodüllü guatr
• Zehirli (toksik) nodüllü guatr
• Zehirli (toksik ) nodülsüz guatr
• Tiroid kanseri
• Tiroid kanseri şüphesi/olasılığı
• Diğer
Önerilebilecek başka tedavi yöntemleri:
• Tıbbi takip (Ameliyatsiz takip)
• Radyoaktif iyot tedavisi (atom tedavisi)
• Toksik zehirli guatrda ilaç tedavisi.
Tüm bu ameliyatsız tedavi yöntemlerine hastanın durumuna göre karar verilir.
TEDAVİ EDİLMEZSE KARŞILAŞILABİLECEK DURUMLAR:
Eger ameliyat gerekcesi kanser varligi veya suphesi ise bu kanser yayilabilir, boyun lenf dugumlerine veya baska organlara sicrama yapabilir bu durum hayati tehdit edebilir, daha ileri ameliyatlar ve/veya tedaviler gerektirebilir.
Ameliyat nedeni cok nodullu guatr ise bu nodullerden habis olanlar olabilr bunlar daha sonra hayati tehdit edebilir. Tiroid bezi ve noduller cok daha fazla buyuyup yemek borusuna, soluk borusuna veya baska hayati organlara baski yapabilir. Noduller ve/veya tiroid bezi gogus bosluguna dogru buyuyebilir.
Zehirli guatrlarda, artmis tiroid hormonu salgisi kalp yetmezligi, carpinti, ishal, sac dokulmesi, kisirlik, adet duzensizligi, goz kurelerinde buyume gibi istenmeyen etkilere neden olabilir. Bunun tedavisi için verilen ilaçlar yetersiz kalabilir, ayrıca ilaçların uzun süreli kullanımında yan etkileri olabilir.
TIROID BEZI AMELIYATLARININ KOMPLIKASYONLARI
Guatr (tiroidektomi -tiroid bezinin alınması) ameliyatının özel risk ve komplikasyonları
Ses tellerini idare eden kaslara giden sinirlerin hasara uğraması durumunda ses kalitesinin kaybi, seste boğuklaşma, kabalaşma veya kısılma olabilir. Bu durum geçici ya da kalıcı olabilir. Solunum guçlüğü olabilir ve bu durum soluk borusuna müdahale gerektirebilir.
Vücutta kan kalsiyum seviyesini düzenleyen ve tiroid bezine komsu olan paratiroid bezlerinin hasara ugramasi durumunda, kan kalsiyum seviyesi dusebilir, bu durum tedavi gerektirebilir. Geçici bir süre olabileceği gibi yasam boyu tedavi gerektirecek şekilde kalici olabilir.
Boyundaki tiroid bezine komşu organ ve küçük veya büyük damarlarda yaralanma olabilir; bu organ ve damarlar özefagus (yemek borusu), trakea (soluk borusu), internal veya eksternal juguler ven ve carotis arter (boyundaki büyük atardamar ve toplardamar) ve lenf damarlarıdır.
Boyunda ameliyat yerinde kanama olabilir
Damar yaralanmasına bağlı ameliyat esnasında, hemen sonrasında veya daha sonra birkaç gün içinde kanamalar olabilir. Bu nedenle ameliyat gerekebilir.
Yara yeri iltihabi olabilir
Ameliyatta boyuna verilen pozisyon nedeniyle baş dönmesi gelişebilir
Ameliyat kesisinde nedbe dokusu olusabilir. Kozmetik olarak istenmeyen görüntü nedeniyle ek tedavi gerekebilir.
Ameliyat esnasinda konulan tanı daha sonraki patolojik incelemeden farklilik gosterebilir ve bu durum daha sonra tekrar ameliyat gerektirebilir.
Hastalık nüks edebilir (tekrarlayabilir)
Ameliyat sonrasinda yaşam boyu tiroid hormonu tedavisi gerekebilir.
Sağlıklı günler dilerim
Prof. Dr. Gülüm Altaca