SAFRA FİSTÜLÜ NEDİR ? NASIL TEDAVİ EDİLİR
Safra fistülü, safra yolları ile başka bir organ veya vücut boşluğu arasında anormal bir bağlantı oluşması durumudur. Bu durum genellikle şu organlar arasında gelişir:
- Safra yolları ile bağırsaklar (özellikle duodenum): Bilioduodenal fistül
- Safra yolları ile mide: Biliogastrik fistül
- Safra yolları ile cilt: Özellikle cerrahi sonrası veya dren yerinden gelişebilir.
- Safra yolları ile diğer karın organları veya periton boşluğu
Nedenleri:
- Safra taşı hastalığı (en sık neden)
- Safra yolları veya safra kesesi iltihabı
- Travma
- Cerrahi komplikasyonlar
- Tümörler
Belirtiler:
- Karın ağrısı
- Safra içeriğinin dışarı sızmasına bağlı ciltte sararma (ikter)
- Dışkı renginde değişiklik
- Enfeksiyon belirtileri (ateş, titreme)
- Dışa açılan fistüllerde, dren yerinden safra gelmesi
Tanı :
Safra fistüllerinin tanısı genellikle ameliyat sırasında konmakla birlikte, ameliyat öncesinde de klinik kuşku ile çekilen bilgisayarlı tomografi (BT) ya da Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRG) ve/veya Manyetik Rezonans Kolanjiopankreatografi (MRKP) ya da ERCP (endoskopik retrograd kolanjiopankreatografi) ile tanı konulabilir.

Kolesistoduodenal fistül (Safra kesesi ile on iki parmak barsağı arasında fistül) Ağızdan verilen kontrast madde safra kesesine geçmiş gözüküyor, mideden sonra oniki parmak barsağına geçiş yerinde kısmi tıkanıklığa yol açıyor.
Tedavi:
- Fistülün tipine ve nedenine bağlı olarak değişir.
- Enfeksiyon varsa antibiyotik ve medikal tedavi
- Endoskopik müdahale (ERCP gibi)
- Gerekirse cerrahi müdahale
CERRAHİ TEDAVİLER (AMELİYATLAR):
Safra kesesi ve barsaklar arasındaki fistüllerin tedavisinde safra kesesi çıkartılır ve aynı zamanda fistül olan organın o bölümü dikilerek kapatılır. Ancak safra fistülleri kronik ve iltihaplı bir süreç olduğundan bu şekildeki bir barsağın dikilmesi her zaman mümkün olmayabilir ve barsağın bir kısmı çıkartılabilir. Kolesistoduodenal fistüllerde safra kesesi ve on iki parmak barsağı arasında fistül olduğundan, on iki parmak barsağı çok kısa bir barsak parçası olduğu için ve pankreası da çevrelediği için çıkartılması çok daha büyük işlemlere ve dolayısıyla komplikasyonlara yol açabilir. Bu nedenle, on iki parmak barsağına olan safra fistülünde on iki parmak barsağının birincil olarak kapatılması için çalışılmalıdır.
Görüldüğü gibi sonuçları çok zorlu olabilen bu fistüllerin oluşmasına izin vermemek üzere, belirtileri olan hastalar ya da safra kesesinde taş bulunan hastalar mümkün olan en kısa zamanda genel cerrahi uzmanlarına muayene olmalı ve durumları değerlendirilmelidir.