Kıl dönmesi (Pilonidal Sinüs)
PİLONİDAL SİNÜS HASTALIĞI (KIL DÖNMESİ)
Pilonidal sinüs genellikle kalçaların arasında, orta hatta, oturma bölgesinin hemen üzerinde olan, halk arasında kıl dönmesi olarak bilinen hastalıktır. Şoförlerde ve oturarak çalışanlarda daha fazla görülür. Oluşma mekanizması hakkında çeşitli teoriler varsa da, genel kabul edilen derideki yağ ve ter bezleri gibi dokular olan gözeneklerden içeri giren kılların buradaki salgıların akışını önlemesi ve içerde bu salgıların birikerek iltihaplanmasıdır. Bir yönü kapalı olan bu oluşum, daha sonra deri altından ilerleyerek yine iki kalçanın ortasında ya da yanlara doğru başka bir delik oluşturabilir. Bu şekilde birbiriyle ilişkili bir çok deliği olan ince bir boru şeklini alır.
Kıl dönmesi absesi: Absenin büyüklüğüne göre, poliklinikte yada ameliyathanede abse boşaltılır, antibiyotik tedavisi ve pansumanlar yapılır. Esas tedavi edici ameliyat iltihapsız bir zaman yapılmalıdır.
Ameliyat: Birkaç tip ameliyat vardır, ancak günümüzde, başarı şansı yüksek olan, orta hattın hafifçe sağa veya sola kaydırıldığı, kıl kisti çıkartıldıktan sonra kalan boşluğun, yandan kaydırılan kas, bağ dokusu ve yağlı dokuyla kapatıldığı ameliyatlar tercih edilmektedir.
AMELİYATIN TIBBİ GEREKÇESİ (ENDİKASYONU) :
Pilonidal sinüs (kıl dönmesi)
Akut Apseli Pilonidal hastalık Tekrarlayan/ komplike pilonidal hastalık
Diğer:…………………………………………………………
ONERILEBILECEK BAŞKA TEDAVİ YÖNTEMİ:
Kıl dönmesi çok küçük olan hastalarda sinüs içine bazı ilaçlar verilerek bu sinüsün kapanması beklenebilir. Verilen ilaç genellikle alkol-fenol karışımıdır. Bazı hastalarda, ortalama 2-3 kez işlem uygulandıktan sonra hastalık tamamen geçebilir.
TEDAVİ EDİLMEZSE KARŞILAŞILABİLECEK DURUMLAR:
Pilonidal hastalık tedavisi çok daha zor ve komplike bir hal alabilir. Daha geniş bir ameliyat gerekebilir. Abse ve yaygın enfeksiyon gelişebilir.
Pilonidal Hastalık Ameliyatı İle ilgili Komplikasyonlar
Anestezi ile ilgili komplikasyonlar
Genel anestezinin yaşınıza, yandaş hastalıklarınıza göre olası komplikasyonları vardır. Bunları anestezi uzmanınızla görüşünüz. Bilgi alma hakkınız vardır.
Ameliyatların genel risk ve komplikasyonları
- Ameliyat yerinde iltihaplanma, kanama veya sıvı toplanması gelişebilir
- Kullanılan ameliyat malzemeleri , protezler ve ilaçlara karşı alerji gelişebilir
- Yara yerindeki iltihap kana karışabilir, bu durum hayatı tehdit edebilir, ek tedaviler ve girişimler gerekebilir.
- Yara iyileşmesi kalın, kırmızı ve koyu renkle ağrılı ve hoş olmayan bir nedbe dokusu oluşturabilir.
- Akciğerlerin bir kısmı sönebilir. Bu durum solunum sıkıntısı ve enfeksiyona yol açarak ayrıca tedavi gerektirebilir. Mide içeriği akciğere kaçabilir. Bu da enfeksiyona neden olabilir
- Bacak ve/veya karın içi toplar damarlarınızda pıhtı oluşabilir. Ender olarak bu pıhtının koparak akciğer damarını tıkaması sonucu ölüme de sebep olabilecek ağır dolaşım ve solunum problemleri meydana gelebilir.
- Kalp ritminde bozukluklar, kalp yetmezliği, kalp krizi, kalp durması gelişebilir.
- Beyin hasarı, herhangi bir organın veya uzvun fonksiyon kaybı, felç gelişebilir.
- İdrar miktarında azalma ve böbrek yetmezliği gelişebilir.
- Ani tükrük bezi iltihabı gelişebilir.
- Ölüm olabilir.
Pilonidal Hastalık ameliyatının özel risk ve komplikasyonları
Ameliyat seçimi olarak yara açık bırakılabilir. Düzenli pansuman gerekebilir. Tam iyileşme bir-iki ayı bulabilir.
Yara yeri enfeksiyonu gelişebilir. Bu durumda şişlik, ağrı, ateş oluşabilir. Antibiyotik kullanmak gerekebilir. Küçük bir cerrahi işlem olan “drenaj” uygulanabilir. Ya da birkaç dikiş almak gerekebilir. İyileşme ve işe dönüş süreci uzayabilir. Yaranın tekrar dikilmesi gerekebilir.
Kesi yerindeki nedbe dokusu, kırmızı, kabarık ve kaşıntılı olabilir.Kozmetik kayıp olabilir
Hastalık tekrar edebilir. Bu da tekrar ameliyat ve/veya ilaç tedavisi gerektirebilir.
Az sayıda hastada ameliyattan önceki şikayetler sonra da devam edebilir.
Hastada tespit edilen ek risk faktörleri (Yaş, Obezite, Sigara, Alkol, Şeker hastalığı, KOAH, koinsidantal hastalıklar…)
Sağlıklı günler dilerim
Prof. Dr. Gülüm Altaca