Deprem sırasında korunmak için ne yapılmalı? Deprem çantasında neler olmalı?
Tabi ki depremden önce binanın uygun koşullarda uygun malzeme kullanılarak yapılması önemlidir. Ayrıca ev içi dekorasyonda da duvara dayalı dolaplarımızı duvarlara sabitlemeli, rafların üzerine yerleştirdiğimiz eşyaların (bibloların) altlarına sabitleyici iki taraflı yapışkan bant yapıştırmalı, hatta mümkünse bu tip bibloları kullanmamalıyız. Ancak depreme ev içinde yakalandıysak ne yapmalı, nasıl saklanmalıyız?
Öncelikle resimde de gösterildiği gibi masa altı, kapı altı gibi yerlerden uzak durmalıyız, bu gibi yerlerde duranlar yüksek ihtimalle ezilirler. Daha iyi korunma yolu yatak ya da sağlam ve ağır eşyaların yanına yere cenin pozisyonunda uzanmaktır. Bu eşyaların vitrin, aynalı dolap gibi camlı olmamasına dikkat etmeliyiz. Eğer yataktayken deprem olduysa basitçe yuvarlanarak yatak kenarına resimde gösterildiği gibi cenin pozisyonunda dizleri karna çekerek ve başı göğüse doğru koruyarak ellerle kulakları kapayacak şekilde başı tutarak uzanmalıyız. Bu şekilde saklananların çoğunlukla saklandıkları yatak vb. eşya yanında yaşam üçgeni oluşacağından sağ kalma olasılıkları artmaktadır. Tabi önceden deprem çantası hazırlamak ve deprem anında bunu yanımıza alabilmemizin de avantajı büyük olacaktır.
Deprem çantasında neler olmalı? Deprem çantasında su, kuru gıda (bisküvi,konserve gıda, vb.), mutlak sürekli kullandığınız ilaçlardan birkaç günlük doz, sağlam ayakkabı (tercihen altı kalın bot), çakı, düdük, radyo (pilleri ile), fener, kazak ya da küçük polar battaniye ve bir miktar nakit para olmalıdır. Kullanım tarihi olan eşyalar uygun sıklıkta yenileriyle değiştirilmelidir. Bunlar ilaçlar, yiyecekler, pillerdir. Tabi ki böyle bir durumda ihtiyaç duyulabilecek malzemeler listesi çok daha uzun olabilir, ancak birkaç gün içinde yardım ulaşacağını düşünerek ve taşınabilirliği kolaylaştırmak adına bu malzemenin yeterli olacağını düşünüyorum. Bunlara cep telefonu şarj kablosu ve cep telefonu şarj cihazı/powerbank da eklenebilir.