Tiroid Ne Zaman Ameliyat Edilir?
Tiroid ameliyatları niçin yapılır?
Guatr nedir?
Tiroid nodülü ne demektir?
Bütün tiroid nodülleri ameliyat edilmeli midir?
Bu gibi sorulara bugün cevap arayacağız.
Tiroid bezi boynumuzda yer alan, kelebek şeklinde, vücutta içinden dakikada en çok kan geçen, tiroid hormonu yapıp vücuda salmakla görevli bir organdır.
Vücuda salınan tiroid hormonu vücudun enerji kullanmasını, sıcak tutulmasını ve kalp, beyin, kas ve diğer organların olması gerektiği gibi çalışmasını sağlar.
Tiroid ameliyatları birkaç nedenle yapılır.
- Tiroidde nodül varsa ve nodülün kötü huylu olma olasılığı varsa
- Tiroid fazla çalışıyor ve ilaçla tedavi yeterli olmuyor, radyoaktif iyot verilemiyor ya da verilmek istenmiyorsa
- Tiroid nodülü kötü huylu değil, tiroid fazla çalışmıyor, ancak guatr çok fazla büyümüş ve nefes borusuna, yemel borusuna baskı yapıyorsa
Tiroid nodülüne yaklaşım nasıl olmalı:
- Fizik muayeneyle ele gelebilir
- Ultrasonografi ile değerlendirme yapılır, nodülün boyutu yanında, kenar düzensizliği, içinde kalsifikasyon olması vb gibi iyi huylu ve kötü huylu ayrımına yarayan özellikler saptanabilir.
- Tiroid fonksiyon testleri yapılır, tiroidin az ya da çok çalışıp çalışmadığı kontrol edilir.
- İnce iğne aspirasyon biyopsisi: tümör boyutu 1-1.5 cm’i geçen tiroid nodülleri ya da ultrasonda kötü huylu olduğunu düşündüren bulguları olan nodüllere ince iğne biyopsisi yapılmalıdır. Bu ince iğneyle yapılan biyopsi ultrason eşliğinde gerçekleştirilir böylece en uygun alandan biyopsi yapılmış olur. Boyunda bölgesel uyuşturma ile kolayca yapılabilen bir işlemdir. İnce iğne biyopsileri 4 şekilde sonuç verir: iyi huylu, kötü huylu, belirlenemeyen (arada vaka), yetersiz materyal. “İyi huylu” sonuçta hasta takip edilmelidir. “Kötü huylu” yanıtta hasta ameliyat edilmelidir, “belirlenemeyen” ya da “papiller kanser için şüpheli” sonuçta hasta ameliyat edilmelidir, “yetersiz materyal” sonucunda işlem tekrarlanmalıdır.
- Her vakada gerekmemekle birlikte, bazen tiroid sintigrafisi yapılabilir, nodülün az ya da çok çalıştığı anlaşılabilir.
MULTİNODÜLER GUATR: Birden çok nodülü olan tiroidlere verilen addır. Çok nodüllü guatrda tek nodüle göre kanser olma olasığı daha azdır ama ince iğne aspirasyonu gerekliliği aynı yukardaki gibidir, en büyük nodülün boyutuna göre biyopsi endikasyonuna karar verilir.